Pizzerii w Polsce jest chyba równie dużo jak we Włoszech! Mimo to dobra pizza cieszy się niesłabnącym powodzeniem, nic zatem dziwnego, że własny lokal ją serwujący to częsty pomysł na biznes. Jeśli też marzy Ci się własna pizzeria, sprawdź, w co trzeba ją wyposażyć.

Na oczach klientów

Najlepszą pizzę wykonuje się na oczach klienta, aby miał pewność, że stawiasz na wysoką jakość. Domowej roboty ciasto rosnące w piecu do pizzy, własne sosy i świeże oryginalne produkty to podstawa – podobnie jak sposób wypieku.

Piec do pizzy to najważniejszy element wyposażenia, ale przecież nie jest jedyny – praktyczna będzie też maszynka do mielenia mięsa, blachy do pizzy, szafy chłodnicze, mikser spiralny itd. Podpowiadamy, co jeszcze musi znaleźć się w idealnie prosperującej pizzerii.

Podział lokalu

W każdym lokalu należy wydzielić poszczególne części – harmonijny podział zapewni komfort pracy. Sala dla gości, zaplecze kuchenne, pomieszczenie techniczne, część magazynowa, aneks do wyrabiania ciasta, aneks do przygotowywania warzyw, szatnia i toaleta dla personelu to podstawowe pomieszczenia. Co ważne, w kuchniach otwartych konieczna będzie także wentylacja nawiewno-wywiewna i odciągi nad większymi źródłami ciepła.

Każde z nich będzie wymagało inwestycji, dlatego też na etapie planowania trzeba rozważyć, czy będzie serwowana tylko pizza, czy także sałatki, przekąski, makarony itd. W typowej pizzerii, gdzie pizza powstaje na oczach klientów, dodatkowe pomieszczenie kuchenne nie będzie koniecznością. Przecież kucharze pracują wtedy na gotowych półproduktach.

Piec do pizzy

Skupmy się jednak na wyposażeniu kuchni. Do przygotowania i wypieku pizzy konieczne będzie specjalnie wydzielone miejsce. Powinien znaleźć się tam m.in. piec do pizzy – wybór urządzeń jest ogromny. Piec może być jedno- lub dwukomorowy, opalany drewnem,  gazowy, tunelowy elektryczny itd.

Wybrany piec do pizzy musi być wyjątkowo praktyczny, czyli zbudowany w taki sposób, aby świetnie magazynował ciepło. Niektóre modele oferują też możliwość oddzielnej regulacji dolnego i górnego ogrzewania.

Pozostałe wyposażenie pizzerii

Poza tym na podstawowe wyposażenie składa się też stół chłodniczy, przeszklona część na dodatki, blachy, okap przyścienny wraz z łapaczami tłuszczu, odpowiednie oświetlenie, blender do sosów, stół ze zlewem ze stali nierdzewnej lub stół zlewozmywakowy z dłuższym blatem roboczym, wałkownica do ciasta, wytłaczarka, szafy chłodnicze na napoje, a także ekspres do kawy – w końcu aromatyczne espresso na trawienie to podstawa we włoskiej kuchni.

Przyda się także dodatkowy drobny sprzęt i przybory kuchenne jak miarka, waga, maszynka do mielenia mięsa, tarka do sera, krajalnica do wędlin i serów, deski, szczypce, radełka do pizzy, pojemniki na nadmiar ciasta, łopatki, pojemniki GN do przechowywania żywności, szczotki do czyszczenia pieca, kosz na odpadki i wiele innych. Jeśli będziemy oferować pizzę z dowozem, trzeba też wziąć pod uwagę kartony do pakowania oraz torby, które zapewnią pizzy ciepło podczas transportu.

Odpowiednie wyposażenie pizzerii jest tak ważne, gdyż zapewnia komfort oraz ergonomię pracy. Piec i inne sprzęty, urządzenia czy drobne akcesoria mają ogromne znacznie i ułatwiają pracę kuchni. Dzięki temu każda wypieczona w profesjonalnym lokalu pizza będzie małym dziełem sztuki kulinarnej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here